Skip to main content

Zwemmen en (magneet)vissen in de haven verboden

Vanaf heden is het niet meer toegestaan in de haven te zwemmen en met magneten te vissen.
Op warme dagen is met name de waterplaats/aanmeldsteiger erg in trek bij de Burgumer jeugd. We hebben dat een tijdje oogluikend toegestaan en geprobeerd dat met afspraken wat te reguleren. In de praktijk blijkt dat niet echt te werken omdat het vaak wisselende groepen zijn die van geen afspraak (willen) weten.

Het geeft dus overlast. Wij krijgen te horen van gasten dat de luidruchtige aanwezigheid, achtergelaten rommel en geparkeerde fietsen hun verblijf er niet leuker op maakt.
Een ander punt, en belangrijkste misschien wel, is de veiligheid. De waterplaats is dé plek waar alle passanten aanleggen om zich te melden. Zwemmende jeugd op die plek maakt dat lastig waardoor er ongelukken kunnen gebeuren. Ook voorbijvarende boten moeten extra waakzaam zijn op zwemmers. Daar is de haven niet voor.
Vandaar dat er nu besloten is om het zwemmen er helemaal te verbieden.

Met magneten vissen komt ook regelmatig voor in de haven. Niet iedereen is daar even bedreven in waardoor het gevaar op de loer ligt dat boten kunnen worden beschadigd door het verkeerd hanteren van de zware magneet.  Dat willen we niet, vandaar het verbod.
Overigens is het vissen in het algemeen in de haven verboden. Wel staan we toe dat passanten en ligplaatshouders vanaf eigen boot een hengeltje mogen uitgooien. Het betreft hier alleen een normale hengel, geen werphengel.